Aanplant

Tips voor aanplant en verzorging van rozen

Buitenrozen
Buitenrozen zijn er in soorten en maten, geuren en kleuren, en worden verkocht als kale wortelstruik of als prachtig bloeiende struik in pot. Al deze facetten kunnen belangrijk zijn voor de wijze waarop de roos verzorgd moet worden.

Als u rozen wilt kopen, bezoek dan allereerst De Rozenhof Lottum. Kies uw mooiste rozen uit het getoonde assortiment met het Excellence- en/of ADR-predikaat. Zo bent u zeker van een gezonde roos met een hoge mate van resistentie tegen rozenziektes. Kijk anders ook eens op onze website voor het complete assortiment Excellence Roses en ADR-Rosen.

Koop in het juiste seizoen: Potrozen kunnen het hele jaar door geplant worden. Rozen met kale wortel tussen november en maart, mits het vorstvrij is.

Informeer van te voren naar hoogte en plantafstand en juiste plek voor uw roos.
- Rozen houden van zon. Op zonnige plekken groeien en bloeien ze het best. Gedeeltelijke schaduw wordt door de meeste rassen nog goed verdragen, maar een echt beschaduwde plek (onder een boom) is niet geschikt.
- Let bij de keuze van de kleur van de roos erop, dat donkere kleuren en vooral donkerrode rozen snel kunnen verbranden in de zon. Plaats deze dus daar waar schaduw is tijdens de middagzon.
Zo staan gele rozen erom bekend dat ze vorstgevoeliger zijn dan andere kleuren, maar ook eerder in bloei staan.
- Zorg dat rozen goed op kunnen drogen na een regenbui of watergift, dat voorkomt infecties van schimmelziektes. Plant ze dus goed in de wind, maar niet op de tocht.

Voordat u rozen koopt:
De roos is een kalkminnende plant. Het is dus belangrijk dat uw grond geschikt is voor het houden van rozen.
- Test de zuurgraad van de grond in uw tuin; de pH-waarde moet liggen tussen 5,5 en 7,5 (tot 5,5 voor zandgronden en tot 7,5 pH voor kleigronden).
Is de pH-waarde < 5,4: kalk strooien
Is de pH-waarde > 7,5: turf strooien
pH-testpakketjes zijn verkrijgbaar bij De Rozenhof en bij de betere tuincentra.
- Als u nieuwe rozen wilt planten in een perk waar eerder rozen gestaan hebben, bestaat de kans op aantasting door het rozenaaltje (bodemmoeheid).
Er zijn drie remedies:
1. Rootgrow gebruiken bij het planten (verkrijgbaar in De Rozenhof)
2. De grond vervangen (50 x 50 x 50 cm per plant).
3. Afrikaantjes (Tagetes Patula) zaaien en gedurende minimaal 3 maanden laten staan, daarna eventueel als groenbemesting onderspitten (alleen grootschalig toepasbaar.
Hier link naar artikel over Tagetes/Afrikaantjes

Tips voor het planten:
Als u in het najaar plant is het verstandig om de rozen 20 cm aan te aarden. Deze aarde in het voorjaar weer verwijderen. Hiermee beschermt u de nog niet gewortelde roos tegen de strengste vorst.
- De plantafstand bedraagt 30 tot 50 cm, afhankelijk van de soort.

Bij het planten container(pot)rozen:
- Graaf een plantgat dat ruim groter is dan de container en 50 cm diep.
- Verwijder voorzichtig de container en plaats de roos direct in het plantgat.
- Vul het plantgat op met aarde en zorg dat de entplaats tot 5 cm onder de aarde komt.
- Aarde goed aandrukken en ruim water geven, afvullen met aarde en stevig aantrappen.

Rozen met kale wortel:
- Als u de rozen niet direct wilt planten, kunt u de rozen opkuilen door een langwerpige kuil te graven, waarin de rozen losjes naast elkaar uitgespreid worden, de wortels afgedekt met aarde.
- Gaat u de rozen planten, zet ze dan voor het planten 2 uur in een emmer water.
- Graaf een plantgat van ca 40 x 40 x 50 cm diep.
De aarde moet voor het afvullen luchtdoorlatend zijn. Dit kan door zware grond bij voorkeur te mengen met droge (overjarige) paardenmest, koeienmestkorrels of anders potgrond.
- Behandel de kale wortels (eventueel) met Rootgrow.
- Bovengrondse uitlopers zijn meestal ingekort. Indien dit niet het geval is, snoei ze dan terug tot 10-15 cm boven de grond.
- Plant de roos vervolgens in het ruime plantgat, dusdanig diep dat de entplaats tot 5 cm onder de grond komt. Zorg ervoor dat de wortels recht omlaag in het plantgat hangen, uitgespreid over de wanden. De wortels mogen nooit boven de grond uitsteken. Voeg de goed gemengde aarde toe tot 2/3 deel en geef water.
- Als het water volledig is opgenomen, de aarde stevig aantrappen, dusdanig dat de grond goed aansluit aan de plant en geen enkele wortel na het planten nog boven de grond uitsteekt. Daarna de roos opnieuw begieten.

Potrozen op terras of balkon:
- Kies diepe (bloem)bakken; rozen zijn nl. een diepwortelend gewas.
- Vul de bakken volledig met goede tuinaarde; in zeer grote bakken onderin een laagje van 5 cm kleikorrels leggen voor luchtcirculatie en afwatering.
- Zet bij kleinere bakken een onderschaal onder de bloembak voor de waterregulatie.
- Verpot uw rozen om de twee jaar, indien nodig in een grotere pot. Geef altijd nieuwe tuinaarde.

Bemesting en water
Geef een keer per jaar - voor het bloeiseizoen – wat kalk en kieseriet (magnesium), indien nodig. Kieseriet zorgt voor een mooi glanzend blad.
- Zorg voor een optimale bemesting, liefst met organische mest, om ziektes te voorkomen, bijv. DCM-rozenmest. Bemesting is nodig na de voorjaarssnoei en na de eerste bloei.
- Geef rozen matig, maar regelmatig water. Beregen de tuin in de zomer liefst ’s morgens, zodat alles snel opdroogt; ’s avonds water alleen aan de voet van de plant om bladschimmels te voorkomen (’s nachts droogt de plant niet snel genoeg op).
- Voorkom uitdroging. Herstel na uitdroging gaat zeer moeizaam of het lukt niet meer. Vervanging is dan dikwijls de enige optie.
- Na half juli mag geen mest meer gegeven worden. De rozen zouden dan veel te zwak de winter ingaan, waardoor de kans op vorstschade groter wordt.
- In het najaar is het mogelijk om de rozen aan te heuvelen met afgewerkte paarden- of koestalmest.

Ook uw tip is goud waard!

Wij hopen dat onze tips u zullen helpen om veel plezier aan uw rozen te beleven. Toch doet elke rozenliefhebber zijn eigen ervaringen op, die misschien ook tot een goed resultaat leiden.
Graag vernemen wij uw ervaringen op rozengebied.
KLIK HIER VOOR UW REACTIE